Portal Rasmi

LEMBAGA LEBUHRAYA MALAYSIA

Hotline Info Trafik: 1800-88-7752 Tel: 603-8738-3000

HIGHWAY CONCESSION CONFERENCE (HCC) 2019


15/07/2019

PULAU PINANG, 15 Julai - Highway Consession Conference (HCC) 2019 merupakan persidangan untuk berkongsi aspirasi, pengalaman dan idea terhadap isu serta cabaran semasa yang dihadapi dalam industri lebuh raya bertol di Malaysia terutamanya berkaitan dengan aspek kewangan, operasi dan penyenggaraan lebuh raya.

Bertemakan “Enhancing Users Satisfaction Through Innovation and Financial re-Engineering”, persidangan ini bertepatan dengan usaha Kerajaan dan syarikat konsesi lebuh raya dalam memberikan kepuasan dan keselesaan pemanduan maksima kepada para pengguna lebuhraya. Selain itu, persidangan ini juga memberi peluang kepada peserta untuk mempelajari teknologi dan kaedah terkini dalam penyenggaraan lebuh raya bertol, penggunaan bahan-bahan baharu dalam pembinaan lebuh raya dan reka bentuk inovatif lebuh raya.

HCC 2019 yang berlangsung daripada 15 hingga 16 Julai 2019 bertempat di Hotel Lexis Suite, Pulau Pinang telah dirasmikan oleh YB Tuan Baru Bian, Menteri Kerja Raya. Persidangan ini merupakan anjuran kali kedua Kementerian Kerja Raya, Lembaga Lebuhraya Malaysia dengan kerjasama Persatuan Syarikat Konsesi Lebuhraya Malaysia.

Pada persidangan ini, LLM juga telah memberi pengiktirafan dan penganugerahan kepada penggiat industri lebuh raya bertol di Malaysia yang telah melaksanakan projek-projek pendigitalan lebuh raya yang lebih inovatif menerusi penyampaian Anugerah Highway Digitalization Excellence Award (HDEA). Tiga kriteria yang diambil kira dalam penilaian Anugerah HDEA ialah kebolehcapaian, keselamatan dan keselesaan pengguna lebuh raya bertol.